Occasion kopen? 8 tips om een miskoop te voorkomen - auto.nl (2024)

Occasion kopen? 8 tips om een miskoop te voorkomen - auto.nl (1)

DoorFerryin

Een occasion kopen

op14 juni 2024

Ben je op zoek naar een tweedehands auto en vooral benieuwd naar waar je op moet letten? Je vindt hier de beste tips voor het kopen van een tweedehands auto. In een paar stappen weet je zeker dat jij binnenkort je ideale tweedehands auto voor de deur hebt staan.

Occasion kopen? 8 tips om een miskoop te voorkomen - auto.nl (2)

Of het nou de eerste keer is dat je een auto koopt of je zoveelste occasion, het blijft een beetje spannend. Daarom geven wij je handige tips om je voor een miskoop te behoeden. Een auto is nogal een uitgave, dus we snappen dat je wil dat het de juiste bolide is.

1. Kies de juiste auto voor jou

Misschien heb je al helemaal voor ogen welke auto je volgende bolide is. Een favoriet merk, je lievelingsmodel of de auto waarin je vaker reed en waarvan je weet dat hij je bevalt. Als je dit niet weet, is het handig na te denken over wat voor jou de juiste auto is. Denk na over waarvoor je de auto gebruikt, hoeveel kilometers je jaarlijks maakt, hoeveel je uit wil geven, hoeveel mensen er in je auto moeten passen, welke opties je belangrijk vindt en of je handmatig of automatisch wil schakelen.

Leestip: "Wat is de juiste auto voor mij?"

2. Maak een proefrit

Bij het kopen van een occasion is een proefrit echt een must. Let op of je geen vreemde geluiden hoort tijdens het rijden. Kijk ook of je auto goed remt door het pedaal even goed in te trappen — als er niemand achter je rijdt — en verzeker jezelf ervan dat alle snufjes nog goed functioneren. Schakelt je auto ook goed en voelt alles goed aan? Dan is het misschien wel jouw nieuwe bolide.

Een extra tip: rijd tijdens die rit over verschillende soorten wegen. Dan weet je zeker dat je spiegels er niet afvallen als je over de keien in een stad rijdt of dat je dak wegwaait op een snelweg.

Is de motor van de auto al warmgedraaid voordat je een proefrit gaat maken? Verdachte situatie. Vraag de eigenaar waarom de motor al warmgedraaid is. Wellicht start de motor slecht als deze nog koud is.

Ja! Wij zijn pas blij als jij dat ook bent

Meer over ons

3. Vraag expliciet naar mankementen

De verkoper is verplicht om mankementen en gebreken aan de auto te melden. Vraag daar dus ook nadrukkelijk naar. Zelf heb je trouwens ook een onderzoeksplicht. Jouw aandeel is in ieder geval al de proefrit. Een aankoopkeuring valt hier ook onder — die laat je het beste uitvoeren door een onafhankelijke partij.

Via auto.nl vraag je gemakkelijk de onderhoudshistorie op.

4. Controleer onderhoudshistorie en kilometerstand

De beste vraag die je stelt: is het onderhoudsboekje aanwezig? Het is goed te weten of en hoe je auto onderhouden is. En hoe zit het met de kilometerteller? Via de RDW vraag je een oordeel van de geregistreerde kilometerstand op.

Lijkt het allemaal te kloppen? Leg dan de tellerstand vast in de koopovereenkomst. Mocht achteraf blijken dat ermee gesjoemeld is, dan heb je in ieder geval een juridische poot om op te staan.

5. Kijk ook verder dan de kilometerstand lang is

Een kilometerstand zegt niet per se heel veel over de auto. Als ‘ie van een oud omaatje was dat er alleen boodschappen mee deed, kan dat ook een flinke aanslag op de auto zijn. Telkens kleine afstanden rijden en de auto veel stil laten staan, is niet goed voor de bolide.

Een auto met weinig gemaakte kilometers is niet altijd in een betere staat dan een auto met meer kilometers. Het onderhoud zegt namelijk ook veel over een auto. Probeer dus te achterhalen hoe de auto gebruikt is: wat voor afstanden werden er gereden, stond de auto veel stil (binnen of buiten) en heeft ‘ie bijvoorbeeld elk jaar een zware rit met caravan naar de Franse Alpen achter de rug?

Ja! Al onze auto’s zijn allemaal grondig gecheckt,van voor- tot achterlicht.

Bekijk hoe het werkt

6. Is de tweedehands auto waardevast?

We weten allemaal dat een gloednieuwe auto al meteen in waarde daalt zodra je de showroom uitrijdt. Dat is dan ook voor veel mensen de reden om op zoek te gaan naar een tweedehands auto. Wil je dat jouw auto wel redelijk waardevast is? Sommige merken zijn veel gewilder dan andere. Dat betekent dat het dus ook makkelijker is zo’n auto te verkopen en dat je er meer geld voor krijgt.

Andersom geldt dat ook, dus de aanschaf is voor jou ook wat duurder. Zo is de Mercedes B-Klasse een waardevaste auto, maar kan je zelf ook een goede inschatting maken als je kijkt naar de volgende dingen:

  • Kleur: zwarte auto’s zijn populairder dan opvallende kleuren als knalgeel
  • Grootte van de auto: kleine auto’s zijn waardevaster dan grote(re) auto’s

7. Let op de garantie

Garantie op een occasion is niet vanzelfsprekend. Kijk daarom altijd naar de garantievoorwaarden en laat deze vastleggen in de verkoopovereenkomst. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je auto er halverwege de rit naar huis al mee kapt. Bij auto.nl is garantie overigens wél altijd inbegrepen bij de aanschaf van een occasion. Wel zo fijn.

8. Onderhandelen maar! Of toch niet?

De meeste mensen hebben een hekel aan onderhandelen. Snappen we. Daarom bieden we op auto.nl altijd meteen de laagste prijs, inclusief alles. Geen gedoe, geen verborgen kosten en voor iedereen dezelfde prijs.

Bij andere verkopers kan het onderhandelen geblazen zijn. Neem dus vooral iemand mee die dit leuk vindt en bereid je goed voor. Onderzoek van tevoren wat de auto ongeveer waard is en let in zo'n geval tijdens de proefrit op zaken die de prijs kunnen beinvloeden.

Waar koop je het best een tweedehands auto?

Een tweedehands auto kopen is net een tikje spannender dan een gloednieuwe. Als je een tweedehands auto koopt, is het slim dit te doen bij een autobedrijf dat aangesloten is bij BOVAG. Je vindt dit aanbod op ViaBOVAG. Zo heb je meer zekerheden dan wanneer je ‘m via een verkoophoek op Facebook scoort.

Je allerbeste optie is auto.nl. Het aanbod gebruikte auto’s is groot én alle auto’s zijn uitgebreid gecontroleerd op mankementen.

Bij auto.nl heb je ook de mogelijkheid een proefrit te maken. En dan hebben we het niet over een klein ritje met een verkoper naast je. Nee hoor, gewoon 14 dagen bij jou thuis. Je kunt er dus alles mee doen wat je normaal gesproken met je auto zou doen. Passen de boodschappen in de kofferbak en al je vrienden op de achterbank? Nee? Dan halen we hem gewoon weer op. Gratis en zonder gedoe.

Ja! Een auto kopen kan veel vriendelijker, makkelijker én leuker.

Bekijk ons aanbod

Dit zijn onze nieuwste occasions

  • Nieuw binnenMazda 21.3 S103.916km2010BenzineNog beschikbaar€5.895Vergelijk
  • Nieuw binnenToyota Aygo1.0 Vvt-I X-Fun129.068km2017BenzineNog beschikbaar€6.945Vergelijk
  • Alfa Romeo MiTo0.9 Twinair Esclusivo77.652km2014BenzineNog beschikbaar €9.495 Nu €9.095Vergelijk
  • Ford Transit Custom280 2.0 Tdci L1h1 Trend149.907km2018DieselNog beschikbaar €12.795 Nu €12.295Vergelijk

Bekijk alles

Occasion kopen? 8 tips om een miskoop te voorkomen - auto.nl (15)

Ferry

Ferry is onze chef verkoop. Niet omdat hij alles van auto's weet, maar omdat hij van mensen houdt. En van kletsen. Heb je een afspraak met Ferry? Neem dan plaats op onze lekkere bank in Raamsdonksveer en laat je helemaal bijpraten over van alles en nog wat. En hadden we al gezegd dat het altijd lachen is met hem?Alleen Ferry is wat ons betreft al reden genoeg om eens langs te komen.

Occasion kopen? 8 tips om een miskoop te voorkomen - auto.nl (2024)

FAQs

Occasion kopen? 8 tips om een miskoop te voorkomen - auto.nl? ›

'Weinig kilometers' op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar. Als je je auto maar af en toe gebruikt en minder dan 15.000 km per jaar aflegt, ga dan gerust voor een oudere auto met meer dan 100.000 km op de teller.

Waar moet je opletten bij het kopen van een tweedehands auto? ›

Met deze 7 tips koopt u de beste occasion!
  1. Kies de auto die het beste bij jou past. ...
  2. Maak een proefrit. ...
  3. Controleer onderhoudsgeschiedenis, de kilometerstand en uitrusting. ...
  4. Durf naar mankementen te vragen. ...
  5. Onderzoek de waarde van de tweedehandse auto. ...
  6. Kijk goed naar de garantie.
Oct 2, 2023

Waar moet je opletten als je een 2e hands auto koopt? ›

Checklist bij het kopen van een tweedehands auto
  • Controleer of de kilometerstand overeenkomt met wat de verkoper in de advertentie heeft vermeldt.
  • Controleer het interieur. ...
  • Onderzoek de banden en controleer de slijtage-indicator.
  • Onderzoek zorgvuldig de hele carrosserie op krassen en deuken. ...
  • Controleer de voorruit.

Wat is een redelijke kilometerstand voor een tweedehands auto? ›

'Weinig kilometers' op de teller is 50.000 voor een auto van 2 à 3 jaar en 80.000 voor een auto van 4 à 5 jaar. Als je je auto maar af en toe gebruikt en minder dan 15.000 km per jaar aflegt, ga dan gerust voor een oudere auto met meer dan 100.000 km op de teller.

Welke 2e hands auto moet je niet kopen? ›

Tussen de haakjes staat welk bouwjaar je moet vermijden.
  1. Audi A4 (2009-2011) BMW 5 serie (2008, 2011) Fiat 500 (2012-2015) Ford Focus (2012-2016)
  2. Jaguar F-Pace (2017) Jeep Renegade (2015) Mazda 5 (2008) Mercedes-Benz S-Klasse (2015)
  3. Porsche Cayenne (2016) Tesla Model S (2013) Volkswagen Golf (2015-2016) Volvo S60 (2015)
Mar 8, 2018

Welke vragen stellen bij tweedehands auto? ›

Vragen die je altijd moet stellen
  • Vraag of je de onderhoudsgeschiedenis mag inzien. ...
  • Vraag of je de APK keuring mag inzien. ...
  • Vraag of de auto ooit schade heeft gehad of betrokken is geweest bij een ongeluk. ...
  • Vraag naar de kilometerstand en vraag of de eigenaar kan aantonen dat deze klopt. ...
  • Vraag naar gebreken.

Hoe betaal je best een tweedehands auto? ›

Tweedehands auto's worden soms contant betaald, maar ook via overschrijvingen. Doe overschrijvingen in principe nooit vooraf of zonder de auto te hebben gezien en een duidelijke afspraak met de verkoper te hebben gemaakt. Gebruik bij overschrijvingen alleen te volgen transfers met bijbehorende documentatie.

Waar op letten bij 2de hands auto? ›

Van plan om een occasion te kopen? Lees eerst deze 8 tips!
  1. Kies de juiste auto voor jou. ...
  2. Maak een proefrit. ...
  3. Vraag expliciet naar mankementen. ...
  4. Controleer onderhoudshistorie en kilometerstand. ...
  5. Kijk ook verder dan de kilometerstand lang is. ...
  6. Is de tweedehands auto waardevast? ...
  7. Let op de garantie. ...
  8. Onderhandelen maar!
Jun 14, 2024

Wat te doen bij miskoop auto? ›

Als u de miskoop van uw auto ongedaan wil maken, wordt meestal door de koper door middel van een (aangetekende) brief of via betekening van de brief per deurwaardersexploot, aangegeven dat er een beroep wordt gedaan op de consumentenbescherming die de Wet aan consumenten biedt.

Wat is de beste tijd om een 2e hands auto te kopen? ›

Een van de beste tijden om een tweedehands auto te kopen is het einde van het kwartaal. Vooral aan het einde van het tweede (eind juni) en vierde kwartaal (eind december) zijn dealers vaak bereid om extra kortingen te geven om hun verkoopdoelen te halen.

Wat is belangrijker km of bouwjaar? ›

Kilometerstand en bouwjaar zijn het meest van invloed op de prijs van een gebruikte auto. Maar welke belangrijker is, hangt van het gebruik van de auto af. Maak je niet veel kilometers? Dan kun je met een auto met 150.000 kilometer op de klok nog jaren vooruit.

Is 200.000 km veel voor een auto? ›

Wat is een hoge kilometerstand voor een tweedehands auto? Een hoge kilometerstand van over de 200.000 kilometer is hoog. Zeker wanneer het om een tweedehands auto met benzinemotor gaat. Historisch gezien gaat zo'n motor 250.000 kilometer mee.

Is een auto van 9 jaar oud? ›

Levensduur auto

Gemiddeld gezien is een auto in Nederland 10,6 jaar oud, blijkt uit onderzoek van ACEA in 2020. Een flink verschil met bijvoorbeeld Luxemburg, waar de gemiddelde autoleeftijd slechts 6,4 jaar is.

Wat is de meest betrouwbare tweedehands auto? ›

Het is moeilijk om één specifieke auto aan te wijzen als de "meest betrouwbare" tweedehands auto, maar merken zoals Toyota, Honda, Mazda en Subaru hebben over het algemeen een goede reputatie op het gebied van betrouwbaarheid.

Hoe oud mag een tweedehands auto zijn? ›

Autotrust Garantie kan bij de koop van een tweedehands auto worden afgesloten voor zes of twaalf maanden. Voorwaarde is dat de auto maximaal twaalf jaar oud is en niet meer dan 200.000 kilometer op de teller heeft.

Welke documenten nodig bij aankoop tweedehands auto? ›

Welke stappen en documenten voor de aankoop van een tweedehands auto?
  • De verkoop of aankoop van een tweedehands auto gaat gepaard met een aantal formaliteiten. ...
  • Het verkoopcontract. ...
  • De factuur. ...
  • De inschrijving. ...
  • Het keuringsbewijs. ...
  • Het gelijkvormigheidsattest. ...
  • Een LPG-attest. ...
  • Het keuringsverslag.

Wat is het beste moment om een tweedehands auto te kopen? ›

Een van de beste tijden om een tweedehands auto te kopen is het einde van het kwartaal. Vooral aan het einde van het tweede (eind juni) en vierde kwartaal (eind december) zijn dealers vaak bereid om extra kortingen te geven om hun verkoopdoelen te halen.

Kun je een tweedehands auto meteen meenemen? ›

Het kan wel. Je kunt dan kijken bij een occasion outlet van een grote dealer of leasemaatschappij. Ook zijn er bedrijven die zich specialiseren in auto's die je direct kunt meenemen, maar dat zijn er niet veel. Je kunt natuurlijk ook bij je garage vragen of je de auto gelijk kunt laten overschrijven en meenemen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6096

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.