Poutine recept: zo maak je zelf de lekkerste poutine (2024)

Poutine (uitspraak: (/puːˈtiːn/ poo-TEEN met de klemtoon op Teen) is een typisch Canadees gerecht, oorspronkelijk uit de provincie Québec. Een poutine recept is gemaakt van friet met daarover een mengsel van gesmolten kaas en kwark, overgoten met een lichte, bruine jus. Het is zeg maar de Canadese variant van een Patatje Oorlog. Hoewel er eindeloos veel variaties zijn, gaan de meeste door als poutine.

Poutine is over het algemeen verkrijgbaar in heel Canada, zelfs in meer afgelegen gebieden in het noorden en net over de grens met de VS. Het wordt vaak verkocht als ‘vette hap’ in stadions en pubs in Canada. Zelfs wanneer je uit eten gaat, bijvoorbeeld bij Boston Pizza of een vergelijkbaar hamburgerrestaurant, is het heel normaal dat de serveerster vraagt of je jus bij je frietjes wilt. Let op, want dat is natuurlijk geen echte poutine, aangezien de gesmolten wrongel – een essentieel ingrediënt – meestal ontbreekt.

Inhoud
  • Een stukje geschiedenis
  • Waar ga je poutine eten?
  • Poutine eten in Nederland
  • Beste poutine recept
  • Zelf poutine recept maken
  • Wat is wrongel?
  • Waar kan ik wrongel kopen?

Een stukje geschiedenis

Men denkt dat het recept voor poutine is ontstaan op het platteland van Québec in de jaren 50 van de vorige eeuw. Verschillende provinciale gemeenschappen beweren dat poutine daar vandaan komt. Toch zijn er bedenkingen bij de theorie dat het gerecht oorspronkelijk uit Québec komt, omdat “chips, kaas en jus” al in 1901 in Noord-Engeland een bestaand gerecht was. Het vermoeden bestaat dus dat het moderne gerecht hierop is geïnspireerd en verder is geëvolueerd in de provincie Québec.

Een veelgehoorde anekdote is die van restauranthouder Fernand Lachance uit Warwick, Québec. Hij zou in 1957 hebben uitgeroepen: “Ca va faire une maudite poutine!” (“Het zal een verdomde puinhoop worden!”), toen hem werd gevraagd om een handvol kaaswrongel over de friet te gooien. Later werd de dikke jus toegevoegd om de frietjes langer warm te houden.

Poutine recept: zo maak je zelf de lekkerste poutine (1)

Waar ga je poutine eten?

Verspreid over Canada kun je op vele plaatsen poutine eten, maar het échte oorspronkelijke gerecht, zoals die bedoeld is te smaken, dat tref je uiteraard alleen aan in de ‘bakermat’: de provincie Québec! Met name Montreal en Québec City hebben zelfs ‘Poutineries’, restaurants die gespecialiseerd zijn.

Het restaurant dat ik je het meest kan aanraden is La Banquise in Montreal. Hier serveren ze maar liefst 30 poutinevarianten. Dit restaurant is 24/7 geopend en staat bekend als het beste poutinerestaurant van Canada. De topper bij La Banquise is de T-Rex, een massieve poutineschotel met een forse topping van gehakt, paprika en bacon. La Banquise is gevestigd op 994 rue Rachel Est.

Wil je liever zelf poutine maken? Dan heb ik ook onderstaand nog een berelekker poutine recept voor je!

Poutine eten in Nederland

In Nederland kun je natuurlijk lekker zelf gaan kokkerellen thuis, maar je kunt ook gaan eten in Lochem, bij Canadian Restaurant Mondani. Daar kun je de authentieke Canadese poutine eten, desgewenst met een heerlijk glas Canadese wijn. Naast poutine staan er natuurlijk nog veel meer overheerlijke Canadese gerechten op de kaart, zoals bizonpaté, elandbiefstuk en heerlijke vis- en kreeftgerechten.

Beste poutine recept

In de loop der tijd heb ik al vaak poutine gemaakt. De talloze variaties en subtiele verschillen in ingrediënten maken het mogelijk om je favoriete poutinerecept helemaal af te stemmenop jouw persoonlijke smaak. Er bestaat natuurlijk geen perfect ‘universeel’ recept, aangezien smaken nu eenmaal verschillen. Maar je kunt wel een goed basisrecept aanpassen aan je eigen voorkeuren. Persoonlijk vind ik het onderstaande recept voor poutine het lekkerst dat ik tot nu toe heb gemaakt.

Jus voor poutinerecept

Het volgende jusrecept is bedoeld voor twee personen. Als je al eerder poutine hebt gegeten, dan weet je dat de samenstelling van de jus van cruciaal belang is voor je smaakervaring. Een jus op basis van uitsluitend runderbouillon smaakt immers heel anders dan een jus op basis van kippenbouillon en smaakt veel ‘voller en zwaarder’.

Dit jusrecept voor poutine is een perfecte mix van kippen- en runderbouillon, niet te licht maar ook niet te zwaar van smaak. De jus bestaat voor 2/3 uit runderbouillon en voor 1/3 uit kippenbouillon. Ik vind het perfect, maar misschien moet je voor jouw persoonlijke smaak wat experimenteren, bijvoorbeeld 50/50.

Ingrediënten poutine jus:

  • 3 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels water
  • 6 eetlepels ongezouten boter
  • 1/4 kopje bloem
  • 60 cl runderbouillon
  • 30 cl kippenbouillon
  • Peper, naar smaak

Hoe maak je jus voor poutine?

Ik heb hieronder een perfect poutine jusrecept voor je toegevoegd! Als je al vaker poutine hebt gegeten tijdens je vakantie in Canada, heb je waarschijnlijk al een breed scala aan jus-smaken ervaren. Sommige zijn duidelijk kip, andere zijn donker en stevig. Ik denk dat de perfecte ergens tussenin zit. Ik zocht naar de Frans-Canadese chef Ricardo voor een betrouwbaar en authentiek recept. Laten we eerlijk zijn, de Frans-Canadezen kennen poutine! Zijn jus is 2/3 runderbouillon en 1/3 kippenbouillon, voor een lichtere runderjus. Ik vind hem heerlijk!

Zelf poutine recept maken

Zelf een poutine recept maken is heel makkelijk. Bereid de jus voor: meng in een klein kommetje de maïzena en de twee eetlepels met water en zet deze even apart.

  1. Smelt de boter in een wokpan en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren tot je een mooie gladde roux hebt. Kook het mengsel op een middelmatig pitje totdat deze goudbruin van kleur wordt.
  2. Voeg de runder- en kippenbouillon in de aangegeven verhouding toe en breng het mengsel al roerend met een garde weer aan de kook. Voeg de helft van het maizenamengsel toe en laat het geheel een paar minuutjes op een laag pitje sudderen. Als je de jus dikker wilt hebben, voeg dan meer van het maizenamengsel toe, maar doe dit heel voorzichtig want als de jus te dik wordt is er geen weg terug. Voeg wat peper naar smaakt toe. En proef tussendoor of er nog zout moet worden toegevoegd. Pas ook hier weer mee op want kant-en-klare bouillons uit de supermarkt zijn meestal al superzout!
  3. Houd de poutine jus nu warm op het kleinste pitje totdat de frietjes klaar zijn. Intussen kun je de wrongel in kleine stukjes of reepjes snijden.
  4. Persoonlijk vind ik poutine lekker met dikke Vlaamse frieten die lekker krokant zijn. De reden hiervoor is dat dun gesneden pinnetjes door de jus snel zompig worden, waardoor het resultaat dan meer een staafmixermaaltijd lijkt. Bak de frieten zoals gebruikelijk in de frietpan of in de air fryer.
  5. Poutine klaarmaken: leg een portie gebakken friet in een grote schone kom, schep er een soeplepel hete poutinejus overheen en schep de frietjes met een tang om, zodat alle frieten goed zijn omhuld met jus.
  6. Voeg vervolgens de in reepjes of klontjes gesneden wrongel toe over de hete jus en frietjes. Desgewenst kun je er nog wat gemalen peper overheen doen. Serveer onmiddellijk.
  7. Natuurlijk hoort er net als in Canada een bakje tomatenketchup bij. Eet smakelijk!!

Poutine recept: zo maak je zelf de lekkerste poutine (2)

Over de wrongel heb ik al diverse vragen gehad van bezoekers, dus vandaar dat ik het even wil toelichten.

Wat is wrongel?

Wrongel is de massa van eiwitten uit melk die samenklontert door stremsel of zuursel. Deze massa ontstaat tijdens het eerste stadium van kaasvorming en is wit van kleur. Om van deze wrongel kaas te maken, wordt het in een vochtdoorlatende doek gelegd en in een vorm geperst. Afhankelijk van hoe droog de kaas moet zijn, wordt de wrongel geperst om overtollig vocht te verwijderen.

Waar kan ik wrongel kopen?

In Canada is wrongel vaak te vinden in het versvak van de supermarkt, omdat het veel wordt gebruikt, met name voor het maken van poutine. In Nederland is het wat moeilijker verkrijgbaar. In reguliere supermarkten zul je het niet vinden. Op aanraden van de kaasboer heb ik contact opgenomen met een kaasboerderij, die me de eerste keer met opgetrokken wenkbrauwen een pond verkocht. “Wie koopt er nu wrongel?” Nou, ik dus! Omdat ik dol ben op echte Canadese poutine, geserveerd met een big gulp root beer en maple icecream als toetje! Er is geen betere manier om het Canadese vakantiegevoel op te roepen!

Poutine recept: zo maak je zelf de lekkerste poutine (2024)

FAQs

What are the 3 things that poutine is made of? ›

The basic recipe only calls for three ingredients: french fries, cheese curds, and gravy.

What is traditional poutine made of? ›

Poutine (Quebec French: [put͡sɪn]) is a dish of french fries and cheese curds topped with a brown gravy.

What is poutine called in America? ›

Poutine can be found on menu restaurants in states along the northern border of the United States. A variant of poutine called Disco Fries is considered a classic New Jersey diner dish, using shredded Cheddar cheese or mozzarella in place of cheese curds.

How to make cheese curds melt in poutine? ›

Having them at room temperature is the key to getting them there from just the heat of the fries and gravy alone. The gravy, meanwhile, needs to be hot enough to soften the curds, but not so hot that it melts them completely—if it's hot enough to burn your tongue, let it cool just a little before pouring it on.

What does poutine do to your body? ›

Your Arteries Will Clog

High triglyceride levels are a serious repercussion of high fat content in foods, and poutine is chock full of 'em. A large poutine, incredibly high in total fat, saturated fat, cholesterol, and refined carbs, can raise the triglyceride levels in your blood for 6-12 hours after consumption.

What does poutine mean in french? ›

“Poutine” is not a metropolitan French word . In Quebec, “poutine” is a dish made of French fries and grated cheese. The word comes from the English “pudding” or “ put in” according to different sources. As a proper noun , it's the French spelling of the English written form of “Putin”, the Russian president.

Are cheese curds illegal in US? ›

At this point, the milk is legally pasteurized. (Raw or unpasteurized milk is banned in the United States, but luckily, cheese curds are 100 percent legal!)

Is poutine Canadian or Irish? ›

Poutine is a Québécois dish made of fresh-cut french fries topped with cheese curds and gravy. It first appeared in 1950s rural Quebec snack bars. It was widely popularized across Canada and beyond in the 1990s.

What country eats poutine? ›

poutine, a Canadian dish made of french fries topped with cheese curds and gravy. It first appeared in 1950s rural Québec snack bars and was widely popularized across Canada and beyond in the 1990s.

Can I use mozzarella instead of cheese curds in poutine? ›

Yes! Shredded rotisserie chicken and green peas make this version of Canada's comfort food a full meal. Diced mozzarella is the dairy called for here, but by all means substitute traditional cheese curds if you have them.

What do you eat with poutine? ›

Poutine is usually enjoyed as a main or as a side dish. Eat it with some roasted veggies, a side salad, or some freshly baked dinner rolls.

Can you reheat poutine? ›

Yes. To reheat poutine, place it on a foil-lined baking sheet in a 300° oven just until warmed through, about 10 minutes.

What two things are curds made of? ›

Cheese curds are made with pasteurized milk, starter culture, and rennet—a compound of enzymes that causes milk solids to separate from liquid whey in the cheesemaking process. Cheese curds are typically made from cheddar cheese, but can also be made from other cheeses such as Colby and Monterey Jack.

What does poutine gravy contain? ›

CORN STARCH, SALT, MODIFIED CORN STARCH, WHEAT FLOUR, DEXTROSE, DEHYDRATED VEGETABLES (TOMATO, ONION, GARLIC), HYDROLYZED VEGETABLE PROTEIN (WHEAT, CORN), PALM OIL SHORTENING, INACTIVE YEAST, CARAMEL COLOUR, GLUCOSE SOLIDS, SPICES AND HERBS (INCLUDING RED PEPPER), XANTHAN GUM, NATURAL FLAVOUR, SPICE EXTRACTIVES, CITRIC ...

Does poutine have any meat? ›

There are versions of poutine that have meat, but the standard, “classic” poutine is only fries, gravy, and cheese curds.

What is poutine cheese made of? ›

the poutine cheese is a fresh cheddar made from curdled cow's milk and obtained without pressing. This recent invention was born in the 1950s to deal with an overproduction of milk in the rural areas of Centre-du-Québec.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Annamae Dooley

Last Updated:

Views: 6089

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Annamae Dooley

Birthday: 2001-07-26

Address: 9687 Tambra Meadow, Bradleyhaven, TN 53219

Phone: +9316045904039

Job: Future Coordinator

Hobby: Archery, Couponing, Poi, Kite flying, Knitting, Rappelling, Baseball

Introduction: My name is Annamae Dooley, I am a witty, quaint, lovely, clever, rich, sparkling, powerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.